top of page

Afetlere Dayanıklı Bir Toplum İçin ‘Yerelleşme’

Yazarın fotoğrafı: yasambagiyasambagi


Afet çalışmalarında yerelleşme stratejimizin odağında yer alan Yerelin Liderliğinde Güçlenme Programını ve afet bölgelerinde bu programı uygularken edindiğimiz deneyimleri, 12Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü vesilesiyle Program Uzmanımız Rıdvan Öner kaleme aldı.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde meydana gelen afetlerde insani yardım müdahaleleri yürütürken çıkardığımız önemli bir ders var: yereldeki ihtiyacı ve bu ihtiyaca yönelik en işlevsel çözümleri en iyi bilen, tasarlayabilen yine yerelin kendisi oluyor. 6 Şubat Depremleri sonrası bir kez daha gördük ki afet sonrası iyileşme, kalkınma ve de afetlere hazırlık için yerel toplulukların sürece katılması, harekete geçmesi kalıcı iyileşme için elzem. Yerel yönetimlerin ve yerel halkın afetlere hazır olması, afet sonrası dayanıklılıklarını doğrudan etkiliyor. Bu tecrübeler ışığında, Hayata Destek Derneği olarak, son 3 yıldır afet bölgelerinde yerel toplulukların müdahale kapasitesinin geliştirilmesi için ‘Yerelin Liderliğinde Güçlenme Programı’nı uyguluyoruz. 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü’nü vesile ederek, yerelleşmeyi odağına alan ve afete dayanıklılık konusunda kritik önem taşıyan bu programa mercek tutmak istiyorum.

TOPLULUK LİDERLİĞİNDE KRİZ VE AFETLERE MÜDAHALE

Nedir Yerelin Liderliğinde Güçlenme Programı? Dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelmiş birçok farklı afette topluluk liderliğinde müdahale, iyileştirme ve afetlere yönelik önlemler gibi insani yardım alanının kritik alanlarında başarıyla uygulanan ‘Supporting Community-led Response/SCLR’ anlayışının Hayata Destek tarafından Türkiye’de uygulanan versiyonu olarak tanımlayabiliriz. SCLR yaklaşımını ilk geliştiren oluşumdan bahsetmek lazım: ‘Local to Global/L2GP’.  L2GP, 2009 yılında krizlere verilen toplumsal tepkiler üzerine bir araştırma ile kuruldu. Bu araştırma, topluluk liderliğindeki kriz müdahalesi yaklaşımının temelini oluşturdu. L2GP bu yaklaşımı Burma/Myanmar, Kenya, işgal altındaki Filistin toprakları, Filipinler, Güney Sudan, Sudan ve Zimbabve gibi farklı bölgelerde uyguluyor; bunu yaparken de çeşitli uluslararası, ulusal ve yerel kuruluşlarla ortaklıklar kuruyor.

ULUSLARARASI YAŞAM BAĞI DERNEĞİ

Afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamayı amaçlayan bir insani yardım kuruluşuyuz. 2005’ten bu yana insanlık, ayrım gözetmeme, tarafsızlık, bağımsızlık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle Acil Yardım, Mülteci Destek, Çocuk Koruma ve Sivil Toplumu Güçlendirme ve Koordinasyon çalışmaları yürütüyor ve hayatı destekliyoruz.

logo-acik-acik-2022-white-300x221.png

© 2024 Uluslararası Yaşam Bağı Derneği

– Tüm Hakları Saklıdır.

BİZE ULAŞIN

Uluslararası Yaşam Bağı Derneği

Rasimpaşa Mahallesi Bayramyeri Sokak

No: 17-19 Çağdaş İş Merkezi Ofis: 27

Kadıköy/ İstanbul

Haritada Göster

TELEFON

+90 531 294 86 96

  • Instagram
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
bottom of page